Make your own free website on Tripod.com

 

HOME   

NEXT

 

SEJARAH PERAK

 

Sejarah Ringkas


Kompleks Sejarah Pasir Salak dibuka dengan rasminya oleh D.Y.M.M. Pemangku Raja Perak, Raja Nazrin Shah pada 26 Mei 1990. Penubuhan Kompleks Sejarah Pasir Salak adalah dari idea Y.A.B. Tan Sri Ramli Ngah Talib, Menteri Besar Perak.

Konsep asal penubuhannya merupakan satu bentuk rakaman sejarah yang memperingati kita betapa pentingnya peristiwa berdarah Pasir Salak yang dianggap sebagai asas permulaan sistem demokrasi berparlimen bagi negara Malaysia. Kompleks Sejarah Pasir Salak juga akan dijadikan sebagai sebuah pusat yang menyediakan sumber-sumber rujukan mengenai sejarah dan kebudayaan negeri Perak Darul Ridzuan yang bermanfaat kepada masyarakat seluruhnya.

Pembinaan Kompleks Sejarah Pasir Salak ini juga bertujuan untuk memperingati generasi-generasi muda akan peristiwa Pasir Salak pada tahun 1875 yang merupakan kemuncak dalam gerakan orang Melayu menentang penjajah Inggeris di Perak serta memperingati akan jasa dan pengorbanan para pahlawan yang mempertahankan maruah bangsa dan negara. Di samping dengan ciri-ciri sejarah kompleks ini juga sebagai bertujuan untuk pengumpulan bahan-bahan sejarah yang ada di Kompleks Sejarah Pasir Salak ini, pastinya juga menjadi salah satu daya tarikan pelancong untuk mengunjunginya.

Kompleks Sejarah Pasir Salak ini adalah salah satu juga sebagai destinasi pelancongan di Negeri Perak Darul Ridzuan yang kian diketahui umum.

 

Terowong Sejarah
Terowong Sejarah Kompleks Sejarah Pasir Salak merupakan sebuah bangunan muzium yang utama didirikan di kompleks ini. Bangunan yang panjangnya 157 kaki x 115 kaki lebar ini memuatkan 42 diorama-diorama episod sejarah perjuangan patriotisma dan nasionalisma anak watan Negeri Perak khususnya dan hubungkaitnya dengan perkembangan sejarah Malaysia amnya. Dalam perkembangan sejarah negara, diorama-diorama ini bermula dengan episod senario penempatan awal Kuala Selinsing, Perak yang wujud pada tahun 200 sebelum masihi hingga 1000 masihi.

Kemudian diikuti dengan kemunculan Nila Pahlawan, Sang Nila Utama dan Krishna Pandita di Bukit Siguntang yang mana keturunan ini menjadi Raja di Temasik ( Singapura ), Pengasas Kesultanan Melaka dan Perak. Seterusnya diorama ini menceritakan mengenai bagaimana Malaysia menghadapi kuasa penjajah Portugis, Belanda, British, Jepun dan British sekali lagi, episod perjuangan penentangan serta pencapaian kemerdekaan. Puncak perjuangan patriotisma ditunjukkan dalam diorama life size seperti episod Perjanjian Pangkor dan pembunuhan J.W.W. Birch, Residen British yang pertama di Negeri Perak.

Dalam perkembangan perjuangan sejarah Malaysia yang bersepadu ini, setiap negeri-negeri di Malaysia telah terlibat dalam perjuangan patriotisma dan nasionalisma . Episod-episod ini ditunjukkan juga di dalam 13 diorama yang terakhir di dalam Terowong Sejarah Kompleks Sejarah Pasir Salak.

Kandungan episod diorama-diorama adalah seperti berikut:

Diorama 1 hingga 6

Sejarah Awal

Diorama 7 hingga 9

Kesultanan Perak

Diorama 10 hingga 11

Campurtangan British dalam Negeri-Negeri Melayu.

Diorama 12 hingga 21

Perjuangan Menentang Penjajah.

Diorama 22

Pendudukan Jepun.

Diorama 23 hingga 27

Menuju Kemerdekaan

Diorama 28

Merdeka.

Diorama 29

Kejayaan dan Pembangunan.

Diorama 30 hingga 42

Patriotisma dan Nasionalisma.

Tugu J.W.W Birch

Sundang


Terowong Sejarah


Jam Suria


Lela Rentaka


Diorama Penempatan Awal


Diorama Mesyuarat Pembesar Melayu


Diorama Pekejaman Pengganas Komunis


Diorama Perjanjian Pangkor


Diorama Pembunuhan Birch

Rujukan:

  Jabatan Muzium dan Antikuiti

  Laman Kementerian Pendidikan Malaysia